Espresso

13 minuten (Cappuccino inbegrepen)

Deelnemer + Leerkracht (mise en place)

De deelnemer moet 2 x 2 espresso’s maken.

Het kopje waarmee de espresso wordt gezet, moet een inhoud van 60 tot 90 ml hebben. Het volume van de geëxtraheerde koffie moet tussen 30 en 40 ml liggen, crèma inbegrepen.

De 4 espresso’s kunnen tegelijk worden gemaakt en geserveerd, of 2 per 2. Er zijn slechts twee zintuiglijke juryleden, daarom worden de punten met 2 vermenigvuldigd. Voor het technische gedeelte zullen ze met 4 vermenigvuldigd worden.

Doelstellingen

1

Het volume van de geëxtraheerde koffie moet tussen 30 en 40 ml liggen, inclusief crèma.

2
Het is vanzelf spreken voor zich dat de koffie heet moet zijn. Bij voorkeur boven 55°C.
3

Het volume van de koffie, inclusief crèma, moet in elk kopje hetzelfde zijn.

Ter beschikking gesteld materiaal

Met de verstrekte apparatuur kunnen de scholen kennismaken met de verschillende technieken voor een optimale koffie-extractie. Dit omvat elementen voor het oefenen van de bereiding van gefilterde koffie, zogenaamde slow coffee, alsmede espresso en cappuccino. Het materiaal is gratis beschikbaar indien de school zich inschrijft voor het volledige opleidingsprogramma. Een espressomachine en een geschikte molen zullen eveneens ter beschikking worden gesteld voor een bepaalde periode voorafgaand aan de deelname aan de wedstrijd.

Kopjes

Koffie Campione Barista

Tamper

Fiorenzato Molen

Criteria voor de sensorische evaluatie van espresso
  • De espressokopjes moeten een minimuminhoud van 60 ml en een maximuminhoud van 90 ml hebben en moeten uit porselein vervaardig zijn.
  • Het volume van de koffie, inclusief crèma, moet in elk kopje gelijk zijn.
  • De kleur van de koffie crèma moet gemskleurig zijn, bij voorkeur licht bruin en gemarmerd.
  • De koffie moet een vlak, oppervlak hebben. Het moet vlak, glad, compact en elastisch zijn.
  • Heeft de koffie een verbrande geur of is hij rijk aan aroma?
  • De koffie moet heet zijn. Bij voorkeur boven 55°C.
  • De jury beoordeelt het evenwicht tussen bitterheid, aciditeit en sweetness van de espresso.
Reglement
  • De leerling moet 4 espresso’s en 4 cappuccino’s maken binnen een tijdslimiet van 10 minuten.
  • De koffie wordt à la minuut gemalen en gedoseerd en de precisie van de koffiebereidingstechniek maakt ook deel uit van de evaluatie.
  • De deelnemers moeten systematisch werken op een schone en georganiseerde manier. De kandidaat moet minstens 4 doeken en minstens 1 borstel ter beschikking hebben.