Geschiedenis van de Chemex

Het CHEMEX® koffiezet karaf werd in 1941 uitgevonden door de excentrieke chemist Dr. Peter Schlumbohm in de Verenigde Staten. In de loop van zijn carrière heeft hij meer dan 300 patenten aangevraagd variërend van cocktailshakers tot auto’s. Zijn aandacht ging vooral naar het meer gebruiksvriendelijk, aantrekkelijk en plezierig maken van dagelijks gebruikte voorwerpen.

Aldus toen hij de CHEMEX®, heeft ontworpen was de bedoeling niet enkel om een perfecte kop koffie te kunnen zetten op een meer eenvoudige wijze, maar vooral ook dat de karaf er keurig zou uitzien.

Als scheikundige bestudeerde hij de chemie die zich achter het extraheren van aroma’s en cafeïne uit koffiebonen verschuilde. Het was zijn know-how die hem bracht tot het uitvinden van de dubbel-geplooide CHEMEX® papieren filters en dit om keer op keer een perfecte extractie te bekomen. Voor het concept van de karaf vond Schlumbohm zijn inspiratie aan de Bauhaus school of design. De karaf werd ontworpen in en niet-poreuze materie, soort laboratorium gerief, om te vermijden dat de karaf zelf vreemde smaken zou overbrengen.

Gebaseerd op deze elementen zag het « zandloper model », het licht. Welke ondertussen een icoon geworden is van de Amerikaanse geschiedenis.

Eenvoudig vervaardigd uit één stuk boorsilicaat glas, omhelst door een houten kraag afgewerkt met een lederen dasje, is de CHEMEX® zuiver van uitzicht en gebruiksvriendelijk. Hij wordt zowel door de wetenschappelijke-, de kunst- en de designgroepen erkend.

CHEMEX® Corporation is voor meer dan 30 jaar een familie bedrijf gebleven.