Cappuccino

13 minuten (Espresso inbegrepen)

Deelnemer + Leerkracht (mise en place)

Cappuccino is een warme drank die wordt gemaakt van espresso en melk die à la minute wordt op opgestoomd.

De espresso moet gezet worden volgens de regels opnoemend in het reglement.

Er mag geen keukengerei worden gebruikt om het melkschuim over de espresso te schikken of te verspreiden. Het moet rechtstreeks uit de melkkan worden gegoten.  Dit heet ” free pour”.

 

Objectieven

1

De drank moet +/- 65 tot 70°c warm zijn en moet een sterke koffiesmaak hebben.

2

De drank moet een bruine rand hebben van +/- 1cm en een witte cirkel in het midden. Het schuim moet ten minste 1 cm dik, vrij van luchtbellen, satijnachtig en glad zijn.

3

De kopjes moeten een minimuminhoud van 150 ml en een maximuminhoud van 180 ml hebben.

Ter beschikking gesteld materiaal

Om de scholen toe te laten zich te familiariseren met de diverse technieken die nodig zijn voor het zetten van een perfecte koffie, wordt er materiaal ter beschikking gesteld. Dit gaat over de elementen die het toelaten om te oefenen op het zetten van slow coffee, espresso of de cappuccino. Er wordt niets aangerekend indien de scholen zich inschrijven voor het volledige opleidingsplan. Zo wordt er eveneens een espressomachine ter beschikking gesteld en een aangepaste molen, dit voor een bepaalde duur.

Kopjes

Melkkan

Tamper

Fiorenzato Molen

Koffie Campione Barista

Cappuccino sensorische evaluatiecriteria
  • Conforme bekers
  • Bekers tot de rand gevuld
  • Kleur/contrast bruin – wit, algemeen voorkomen
  • Minstens 1 cm melkschuim
  • Bellenvrij, compact, glad, satijnachtig schuim
  • Cappuccino temperatuur
  • Goede koffiesmaak, zachtheid, harmonie van smaken
Reglement
  • De container met gemalen koffie (uit de molen) moet bij het begin van de presentatie leeg zijn. De kandidaat kan een doekje of een borsteltje of beide gebruiken om de filterpan vóór het doseren te reinigen.
  • De technische jury beoordeelt na de presentatie de hoeveelheid restkoffie in de gemalen koffiecontainer.
  • Alvorens de melk te stomen, moet de kandidaat de doek voor de stoomuitloop eromheen leggen, deze doorspoelen en de stoomuitloop daarna met dezelfde doek droogmaken.
  • Nadat de cappuccino’s zijn gemaakt, beoordeelt de jury of de kandidaat zuinig met de melk is omgesprongen en of er niet te veel ongebruikte melk in de kan is achtergebleven. Max. 1 cm melk.