Slow coffee
5 minuten mise en place, 10 minuten presentatie, 2 minuten opkuis
Deelnemer + Leerkracht (mise en place)
De bereiding van een slow coffee houdt in dat een filterkoffie wordt gezet volgens de nieuwste technieken en dat blijk wordt gegeven van een uitstekende kennis van de kunst om koffie te extraheren volgens de filtermethode. Er zijn verschillende hardware om een slow coffee te maken. Er kan alleen gemalen koffie en water worden gebruikt.
Objectieven
De uiteindelijke extractie moet een volume hebben tussen 150 en 350 ml
2 filters moeten gelijktijdig en met een identiek volume worden gezet.
De koffie moet geargumenteerd en gemaakt worden voor de juryleden.
Ter beschikking gesteld materiaal
De slow coffee proef vereist specifiek materiaal daarom stelt de organisatie het correct materiaal ter beschrikking zodat de deelnemers kunnen trainen.
De totale waarde van het slow coffee materiaal bedraagt 663€ exclusief BTW. Het gebruik van dit materiaal is verplicht en wordt daarom gratis verstrekt voor de deelnemer toe te laten zich in te oefenen.
Weegschaal
Gietketel
2 Chemex
V60 filter deur
Filters voor V60
Filters voor Chemex
Vario Molen
Criteria voor de sensorische evaluatie van slow coffee
- Aroma
- Smaak
- Volharding
- Aciditeit (en diens intensiteit)
- Body (en diens intensiteit)
- Balans – evenwicht
- Algemene indruk (stemt overeen met het door de kandidaat aangekondigde profiel van de koffie)
Reglement
- Alleen door de organisatie verstrekte koffie en apparatuur zijn toegestaan
- Zodra de extractie is voltooid, moet de kandidaat de koffie aan de zintuiglijke juryleden serveren in een door de organisatie verstrekte kop of in een kop van zijn keuze. De kandidaat serveert aan jurylid (A) de koffie uit karaf (A) en aan de jurylid (B) de koffie uit karaf (B). De extracties mogen niet worden gemengd.
- Aan elk jurylid moet minimaal 150 ml worden geschonken, anders krijgt de kandidaat een 0 bij de sensorische beoordeling. De deelnemer MOET GEEN water aan de juryleden serveren!
- De kandidaat kan een blend of een koffie van pure oorsprong presenteren.